Správci osudu a frajer Job

Večer jsem viděl film Správci osudu a druhý den v práci přečetl knihu Jobovu. Nesouviselo to, ale stačilo málo a spojilo se to náramně.
Ve filmu byli prezentování andělé, jako „nebeská FBI“, co hlídá dodržování plánů lidských osudů.
Všechny ty zdánlivé náhody, které způsobí, že někoho potkáte a nebo nepotkáte. Všechny ty klacky pod nohy od života, za tím vším můžou být tihle chlapíci. Zaznělo tam taky pár uvěřitelných hlášek. Například, že se svobodnou vůlí člověka to Nejvyšší a jeho andělský sbor agentů také zkoušeli, ale když se lidstvo ve světových válkách skoro zahubilo, byla nám svobodná vůle v zásadních věcech odňata. Nebo, že…

pokud se chlap zamiluje do ženy, která jej naplňuje, ztratí potřebu být úspěšným politikem i kdyby měl prezidentovat zeměkouli.

Každopádně některé věci, které se nám v životě přihodí, zvláště ty nepříjemné, opravdu připomínají rány shůry.

Vyprávět by mohl právě pan Job. Dělal všechno správně-Bohulibě, ale kvůli sázce Nejvyššího začala jemu chodit do života jedna jobovka za druhou. A nešlo o prkotiny. Vybití rodiny a nejbližších. Z velmi bohatého Joba byl žebrák a celé tělo jemu pokryly tak svědivé puchýře, že si je škrábal střepem ze smetiště. Zaujala mě pasáž, kdy za ním přišli tři přátelé. Podpořit jej a na chudáka Joba, co dělal celý život všechno Bohulibě, byl tak žalostný pohled, že si vedle něj sedli a sedm dní nepromluvili. Taková to byla hrůza. A příčinou byla sázka v nebesích.

Job byl frajer. Dál se zastával Hospodina. Věřil v Boží moudrost, která je smrtelníkovi nepoznatelná.

Ve filmu také dva lidé věřili, navzdory všem nepřízním osudu(zásahům elitnějších a elitnějších andělů/agentů), že k sobě patří. Filmová blbost, ale v životě to tak někdy vypadá.

Oba příběhy dopadli dobře. Ve filmu Nejvyšší změnil plány ( může, je Všemohoucí) a Job se v plné síle dožil sto čtyřicítky. Byl fakt za vodou co se počtu koz, ovcí a skotu týká a měl skoro stejně dětí, vnuků a pravnuků.
Možná jde jen o ten vnitřní pocit, že má člověk pravdu. Že to, co cítí, je silnější nad všechny osudové rány, ať je jejich příčinou sázka, nebo mnohokrát měněné plány někde ve Vesmíru.
Těm, co neviděli či nečetli Stopařova průvodce po galaxii, vřele doporučuji seznámení.
Film nabídl ještě jeden úhel pohledu, který je mi velmi blízký. Ostatně kvantová fyzika to vidí podobně. Pokud je vám dáno, umíte nacházet a otevírat dveře mezi dimenzemi.

Ve filmu k tomu stačila pokrývka hlavy. Třeba slušivý cylindr : -).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *